(sursa foto: http://adamaica.wordpress.com)

Un prieten al blogului nostru ne-a trimis, cu putin timp in urma, un scurt film artistic ( aprox. 33 min.) , o coproductie ceha-americana, dupa cum am putut sa-mi dau seama, intitulat Podul si aparut in anul 2003.

Dupa ce am vizionat filmul, am avut in minte episodul biblic al dramei patriarhului Avraam care din dragoste pentru Dumnezeu ar fi fost in stare sa-si jertfeasca propriul fiu, Isaac. Pentru ca asa ii ceruse Dumnezeu. Sigur ca aici, pe undeva, povestea e alta, dar putem sa spunem ca tot pronia dumnezeiasca l-a adus pe personajul principal la o dramatica alegere. Si aici, ca si in cazul lui Avraam, la mijloc e tot iubirea de Dumnezeu, dar la care omul nostru ajunge prin iubirea de semeni.

Numai ca in cazul nostru, Isaac nu mai este salvat, ci el constituie jertfa. O jertfa necesara pentru ca altii, ceilalti, semenii nostri, sa traiasca, mai corect spus, sa continue sa traiasca. O jertfa curata, neprihanita, pentru altii: copii, tineri, batrani, drogati, indragostiti, infideli, muncitori etc, adica pentru oameni, pentru tot ceea ce inseamna oameni, cu virtutile si pacatele lor.

Sa fie oare acest  sacrificiu incorect, inegal, neproportional, nedrept?

Gresit! Dumnezeu ne iubeste pe toti si face ca soarele sa rasara si peste cei buni si peste cei rai, peste toti, deopotriva. Asadar, toti oamenii au o valoare inimaginabila in ochii lui Dumnezeu si toti sunt vrednici de iubire si respect, si chiar de sacrificiu, asa cum sunt ei, cu bune si rele, cu calitati si defecte. Trebuie sa-i iubim pe toti, mereu si in orice imprejurare.

De aceea, poate, eroul nostru, pare, in finalul filmului, impacat cu sine si cu ceilalti si, parca, ne arata ca hotararea lui a fost cea buna.

Vizionare placuta!

(Film preluat de pe site-ul http://www.youtube.com si blogul http://fiudetina.wordpress.com)

Pr. Gabriel

Anunțuri