Discoteca

„Astazi, in lumea secolului XXI, discoteca reprezinta pentru tineri cel mai eficient mod de a se distra. Tinerii, ametiti de ritmul muzicii, al euforiei infernale din discoteci, uita de ei insisi, pornind pe un drum al ratacirii. Singuri, prizonieri ai acestei lumi, suntem indoctrinati sa credem ca nu exista nici un adevar absolut si ca intrebarea ,,de ce?” nu ar avea raspuns. Intr-o lume a minciunii, a uratului, unde frumusetea nu-si mai arata fata, intr-o lume a violentei, a invidiei, unde dragostea nu se mai vede, intr-o lume lipsita de Dumnezeu, tinerii cauta locuri de distractie precum discotecile, barurile, concertele ,,hard”, fara sa-si dea seama ca alegerea facuta este total gresita.

Caci nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc, pe acela il savarsesc. Iar daca fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci pacatul care locuieste in mine (Sfantul Apostol Pavel, Epistola catre Romani 7, 19-20). Epoca in care traim este absurda. Ceea ce inainte era urat, acum este considerat frumos, ceea ce era rau, acum este luat ca bine si normal. Oamenii nu mai traiesc pentru a da viata, ci pentru a o distruge. Spiritul timpului nostru este cel al inconstientului; valorile bune, cele morale, sunt inlaturate si inlocuite cu cele din Occident. Fiinta umana este inconjurata de haos si nu se poate regasi pe sine insasi. Tot mai multi tineri sufera de lipsa de identitate, iar majoritatea sufoca glasul constiintei prin distractie, prin pacat, alegand mai degraba minciuna decat recunoasterea unei fapte rele. Tinerii nu gasesc rostul vietii, nu stiu ce sa aleaga si ce sa faca, nu mai cred in dragostea adevarata, ci urmeaza spiritul turmei si mocirla unde se avanta cei mai multi. Societatea in care traim nu face altceva decat sa ne tulbure mintile si sa ne indeparteze de ,,Calea, Adevarul si Viata”, care sunt Dumnezeu.

Un lucru neobisnuit este ca in zilele noastre pacatul a devenit moda, iar omul putin evlavios care nu se adapteaza la curentul epocii este numit „intarziat”. Acest fapt este si cea mai mare hula impotriva Duhului Sfant, ca pacatul sa fie considerat progres, iar morala inapoiere. Oamenii ar face totul ca sa justifice cele care nu se pot justifica, insa glasul lui Dumnezeu in ei nu dispare, ci mustra faptele josnice. De aceea, cauta distractii, locuri ca discotecile, alearga la muzica pentru a uita de ei insisi, fiind mustrati de constiinta. „Cine isi are constiinta impacata, simte aripi inlauntrul sau, zboara” (Cuviosul Paisie Aghioritul). ,,Sufletul irational e stapanit si condus de trup si simturi, in timp ce sufletul rational stapaneste si conduce trupul si simturile” (Sfantul Ioan Damaschin). Daca am analiza toate lucrurile care se intampla in noptile de haos, ce am gasi in afara de tineri imbracati indecent (pentru a rascoli in altii patima), alcool, fum de tigara si destrabalare pe un ritm cat mai provocator? Cum poate gandi tanarul in momente de zgomot maxim? Cum isi poate da seama de ceea ce face? Nu poate, pentru ca in mijlocul tuturor celor aflati acolo sta diavolul care rade de nepriceperea lor si de faptul ca a reusit sa-i amageasca.

Blues-urile, muzica in stil regeton, atmosfera nocturna, incendiara, incita la pacat si-l face pe tanar sa-si piarda mintile si sa faca orice pentru a-si duce la implinire pofta. In discoteca nu vom gasi niciodata mangaiere, dragoste, liniste si povatuitor in viata noastra. Adevarata traire exista in Dumnezeu. „Ca martori inaintea voastra iau astazi cerul si pamantul: viata si moarte ti-am pus Eu astazi inainte, binecuvantare si blestem. Alege viata, ca sa traiesti si tu si urmasii tai” (Deuteronom 30, 19). Dumnezeu ne-a dat darul libertatii, ni l-a dat pentru totdeauna. Noi avem de ales intre bine si rau, intre rai si iad. Vrem viata patimasa, alegem iadul; vrem sfintenia, alegem raiul. Alegerea noastra e decisiva. Ganditi-va la ziua si ora in care este ales momentul pentru discoteca: vineri noapte, cand este zi de post, deoarece Mantuitorul a fost rastignit pe Cruce pentru pacatele noastre; sambata spre duminica pentru ca tanarul, dupa o noapte extenuanta de dans, sa fie obosit si sa nu poata veni duminica la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, unde Hristos Se jertfeste pentru noi. Oare nu suntem prin aceasta marionete ale diavolului? Nu suntem indepartati de Biserica, de casa lui Dumnezeu? Sa fie oare coincidenta atat de mare? Nu! Totul este cat se poate de clar. Diavolul uraste omul pentru ca este facut dupa chipul si asemanarea cu Dumnezeu si de aceea cauta toate mijloacele posibile pentru a-l indeparta de Dumnezeu si a-l duce la moarte si intuneric.

Va marturisesc ca si eu am fost impatimita de acest drog al discotecilor care m-a facut sa ma lepad de Dumnezeu, care m-a orbit si nu m-a lasat sa vad Adevarul. Intr-o noapte, in discoteca am avut un sentiment ciudat. Simteam in tot trupul meu ceva care ma conducea, care ma facea sa ma misc asa cum imi dicta muzica de acolo. Un fior rece m-a inghetat, respiratia mi s-a oprit… ma sufocam. Am inceput sa ma rog, mi-am adus aminte de Dumnezeu si am realizat ca diavolul era in spatele acestora. Mi-am dat seama ca aceasta nu este viata, ca eu nu traiesc cu adevarat! Un caz asemanator s-a petrecut in discoteca Shock. O tanara, de frica sa nu fie intepata cu un ac purtator al virusului HIV, a inceput sa se roage lui Dumnezeu in discoteca. Ea insasi marturiseste: «Daca m-as ruga mereu asa cum am facut-o in acel moment de frica, cu siguranta m-as mantui».

Viata lipsita de Dumnezeu nu are sens, este seaca. Tinerii nu-si gasesc linistea, rostul, deoarece preocuparile lor sunt pamantesti si traiesc intr-un spatiu sufocant. Ce ne ofera discoteca? Bautura, desfranare pe tava si circ! Energie si bani cheltuiti fara folos, doar spre pierderea sufletului! Argumentul tinerilor cu privire la distractie este: «Viata este scurta, merita traita!». Da, sunt de acord. Dar merita traita in locuri ce distrug mintea, morala, sufletul? Actiunea acestui proces este lenta; la inceput simti ca nu faci nimic rau, dar mai tarziu patima va pune stapanire pe tine. Astfel, actiunea devine mortala pentru tine, ca persoana, si iti raneste sufletul lasandu-i rani deschise multa vreme. Incet… vei fi provocat sa incerci din ceea ce iti ofera discoteca, iar tu, fiind stapanit de patima, vei ajunge sa decazi atat de mult incat sa deznadajduiesti, sa-ti pierzi speranta si tot ce a fost frumos in tine. Daca la inceput totul este placere, mai tarziu totul va deveni amaraciune. „Fara parinte si invatator duhovnicesc, este cu neputinta unui om de a pazi poruncile lui Dumnezeu” (Sfantul Simeon Noul Teolog).

Parintele Nicodim Mandita, in cartea Calea sufletelor in vesnicie – Vamile vazduhului (vol. II), spune: ,,Unde sunt jocuri, acolo este diavolul. Jocurile cu cantecele lumesti sunt pompa a satanei”, iar Sfantul Efrem Sirul adauga: „Unde sunt cantarile celui strain (ale diavolului), acolo este urgia lui Dumnezeu si vaiul este rasplatirea rasului. Unde sunt sfinte carti si citirile, acolo este veselie a dreptilor si mantuire a auzitorilor; iar unde sunt alaute si hori (jocuri), acolo este intunecarea barbatilor si a femeilor si praznicul diavolului…”. Aceasta viata, fara dezvoltarea spiritului duhovnicesc este viata cladita pe fum, pe umbra si nu are o baza concreta, nu are calauza buna, nici nadejde, ci numai dezorientare si minciuna. Nu vom lua nimic din placerile cu care ne desfatam acum si cea mai nepotrivita decizie a tanarului este ca alege nu in functie de ceea ce este adevarat, ci de ceea ce ii place sa creada. Mintindu-ne si ascunzandu-ne dupa deget, responsabilitatea nu este mai mica si vom da raspuns in fata lui Dumnezeu. Puneti-va intrebarea: „Daca Dumnezeu si Biserica spun adevarul, ce voi face cand voi muri, ce scuza voi gasi?”. Atunci, acestea nu vor fi acceptate. „In viata pierzi ani, iar cand mori mai ceri o clipa” (Nicolae Iorga). Gandeste-te ca pentru cateva ore de distractie, pentru o clipa de negandire, poti pierde totul! Cat este de groaznic sa nu mai ai nici o posibilitate de a repara greseala facuta!”

Ana-Maria Regus,

clasa a XI-a, Colegiul National „Mihai Eminescu” Suceava

(Articol publicat in revista „Tinerii azi„, nr. 2 / mai 2007)

a-heartdivider-flowers

Anunțuri