The person turns hourglass

„De-a lungul vietii, omul poate sa piarda multe: avere, reputatie, bucurie, liniste, sanatate, prietenie. Exista totusi si posibilitatea de a le recupera. Cu mai mult sau mai putin efort, acestea se pot redobandi. Un singur lucru insa nu poate fi recastigat oricat de mult ne-am dori: timpul. Acesta este ireversibil si nimic nu il face sa se opreasca sau sa se intoarca. Fiecare zi este unica si nu ne vom mai intalni nicicand cu vreo una, chiar daca vrem sau nu sa acceptam aceasta realitate.

Tocmai pentru ca este irecuperabil, timpul are o valoare extraordinara: zideste sufleteste, ajutand la mantuirea noastra. El poate duce si la pierzanie. Depinde doar de noi cum folosim timpul de care avem parte. Timpul poate fi pierdut nefacand nimic, dar si folosindu-l altfel decat ar trebui. Pentru a arata cu ce sa-l umplem trebuie sa Intelegem notiunea de timp.

In Paradis omul traia intr-un altfel de timp, care nu era marcat de moarte. Dar, prin caderea Evei si a lui Adam, timpul a fost pervertit, intervenind moartea care i-a pus hotar. Timpul s-a inchis in sine, In zile, saptamani si ani. Acesta este timpul nostrum cronologic inchis prin moarte, care ne masoara viata pamanteasca si istoria. Spre deosebire de el, un alt „timp” a intrat in istorie prin Nasterea Domnului. El este „timpul” mantuirii. El nu este inchis prin moarte ci, dimpotriva, s-a deschis prin Invierea Domnului spre vesnicie. Este timpul hristic, al mantuirii. Noi ne-am nascut si traim in timpul istoric, dar avem posibilitatea, ba chiar datoria de a-i da un sens pozitiv. Si iata cum: agonisind Duhul Sfant prin viata si prin faptele noastre (Spovedanie, Impartasanie, rugaciune, post, milostenie, si bunatate fata de aproapele). Participand la Sfanta Liturghie, noi putem sfinti timpul istoric, transformandu-l in ,,timp al mantuirii”. De aceea, noi raspundem fata de Dumnezeu, fata sau il putem pierde. Insa viata este atat de scurta incat nimic nu echivaleaza cu timpul care ne poate inalta sufleteste. Deci nu avem timp atat de mult incat sa-l risipim.

De multe ori reducem viata la activitati primare (a manca, a bea, a munci pentru viata materiala si a ne veseli). Aceste activitati sunt specifice tuturor fiintelor vii; plantele si animalele se hranesc, cresc, se bucura de viata si atat. Insa noi, oamenii, care suntem inzestrati cu minte, ratiune si vointa proprie, adica avem suflet, trebuie sa ne preocupam si de acesta, pentru ca toate celelalte, cele necesare vietii, vin de la sine daca suntem buni crestini: Cautati mai intai Imparatia cerurilor si dreptatea Lui si toate celelalte vi se vor adauga voua! (Matei 6, 33).

Asadar, sa facem putinul timp pe care il avem sa treaca cu folos si astfel vom avea roade aici pe pamant, dar si in viata viitoare.

RISIPIREA TIMPULUI

Un om, plimbandu-se pe malul marii, gasi o punga plina cu pietricele marunte. Ca sa se distreze, incepu a azvarli cu ele in pasarile care zburau deasupra apei. Cand ajunse acasa, mai avea doar o pietricica. Din curiozitate, o arunca in foc, ca sa vada ce se intampla cu ea. Cand colo, o, Doamne! Piatra stralucea mai frumos ca inainte. Se duse cu ea la un bijutier si acela ii spuse ca era un diamant de mare pret. Omul alerga in graba la tarm cu nadejdea ca va mai gasi cateva din „pietricelele” aruncate, dar, in zadar: toate cazusera in apa.

Istorioara are un adanc inteles sufletesc. Timpul cel pretios ni s-a dat de catre Bunul Dumnezeu ca o comoara de mare pret, ca sa dobandim cu el viata vesnica. Fiecare an, fiecare luna, zi sau ceas sunt ca diamantele cele scumpe prin care ne putem castiga fericirea, care este la Dumnezeu .

Insa, cu durere constatam, ca cei mai multi dintre noi risipesc comoara ce li s-a incredintat pentru lucruri pieritoare si nefolositoare pentru mantuire. De aceea, cu drept cuvant invata Sfantul Apostol Pavel: ,,Pana cand mai avem vreme, sa facem binele catre toti, dar mai ales catre cei de o credinta cu noi” (Galateni 6,10).”

Andreea Cramer,

clasa a XI-a, Colegiul National „Petru Rares” Suceava

(Articol publicat in revista “Tinerii azi“, nr. 2 / mai 2007)

a-heartdivider-flowers

Reclame