Protosyngelos_Vichentie_Malau

„Parintele Vichentie Malau de la Manastirea Secu (1887-1945) a fost un mare duhovnic, care a stralucit ca un luceafar in manastirile noastre. El s-a nascut in anul 1887, in satul Ghidion, comuna Stanita, judetul Neamt.

In anul 1894, cand avea numai 7 ani, parintii sai au intrat in viata monahala, impreuna cu cei trei copii. Tatal cu fiul Vasile s-au dus la Manastirea Secu, iar mama cu doua fete s-au dus la Manastirea Varatec. In anul 1895, tatal cu feciorul pleaca la Sfântul Munte. Acolo, in scoala monahismului ortodox, au petrecut in aspra nevointa unsprezece ani, formandu-se duhovniceste langă cei mai buni calugari atoniti.

In anul 1906 se reintorc la Manastirea Secu, iar in anul 1912 depun amandoi juramantul calugaresc. Tatal primeste numele de Dometian, iar fiul numele de Vichentie. La fel si mama se calugareste cu numele de Migalusa, iar sora cea mai mare, cu numele de Epraxia.

In anul 1915, monahul Vichentie este hirotonit preot si numit eclesiarh si duhovnic in Manastirea Secu. Intre anii 1916-1918 este trimis ca preot sanitar la spitalele de raniti.

Mai tarziu (1927-1928), ajunge staret in manastirea de metanie. Iar intre anii 1928-1940 activeaza ca preot slujitor in Manastirea Agapia, devenind cel mai renumit duhovnic din Moldova.

In anul 1940 este transferat ca preot misionar la Manastirea Vasiova- Banat, unde continua aceeasi activitate apostolica, pana in vara anului 1945, cand se muta la Domnul, plans de multa lume. In februarie, 1953, osemintele sale sunt aduse si depuse in gropnita Manastirii Secu, unde se pastreaza pana astazi.” (cf. http://www.sfant.ro/)

racle_secu-1

Parintele Vichentie Malau a scris cu mana sfintiei sale cateva cugetari de mare intelepciune si sensibilitate ce stau si azi marturie pe stranile din Paraclisul „Adormirii Maicii Domnului”:

„Omul rau e cu dasavarsire rau cand se preface ca e bun.

O constiinta fara Dumnezeu e ca un tribunal fara judecator.

A nu te mania niciodata e semn de mare intelepciune.

Mania e o scurta nebunie.

Lenesul e frate cu cersetorul.

Trandavia e mama tuturor pacatelor.

Durerea e o invatatura. In anii durerii am invatat sa ma rog.

A ponegri pe altul e cea mai mare crima.

Altora sa ierti totdeauna, tie niciodata.

Din faptele tale vei fi judecata sluga vicleana.

O camera fara carti e un trup fara suflet.

Acel ce stie sa induioseze stie tot.

Nimic nu e mai liber ca cugetarea.”

Sa luam aminte!

Pr. Gabriel

a-heartdivider-flowers

Reclame