parintele gherontie

Undeva, in Caraiman, un calugar priveste oamenii ca pe o carte deschisa, in care citesti uneori versuri tulburatoare. Dincolo de „Jepi” – langa un parau repede curgator pe sub coasta Bucegilor – se afla un plai domol numit Palanca inconjurat de brazi seculari. Cateva lespezi vechi de piatra brazdeaza poteca ingusta ce serpuieste prin padure, pana la o poiana invelita in iarba, de un verde stralucitor. Pelerinii descopera o gura de rai, in mijlocul caruia se afla un brad retezat de furtuna, ce are forma neobisnuita a unui policadru urias.

La Busteni, pe Valea Prahovei, in marginea padurilor de sub Caraiman traieste un pustnic al carui renume a depasit de mult granitele de piatra ale Bucegilor. Este calugar si preot si, dupa cum singur marturiseste, pana la varsta de 75 de ani, cati numara in prezent, i-a murit moartea de trei ori.

I se spune „Pustnic calugar si preot ” si este unul din cei mai  mari duhovnici ai credinciosilor ortodocsi, un parinte-staret iubit,  asediat de multimi de oameni care asteapta sa-l vada si sa-i asculte povetele.

Parintele Gherontie este un urias bland, cu vorba moale, specific moldoveneasca. Are ochii mari, ca doua adevarate ferestre ale sufletului. Fiinta sa raspandeste, in chip nevazut, un sentiment de iubire fara margini. Cand vorbeste despre Maica Domnului, privirile ii stralucesc inviorate de credinta.
De cate ori isi aminteste de suferintele pe care le-a indurat de-a lungul vietii, lacrimeaza ca un copil. Intraga existenta a parintelui reprezinta un lung sir de minuni, ingemanate in tot atatea clipe de cumpana. Cel care pare, astazi, mai batran decat varsta pe care o are s-a supus tuturor incercarilor, ascultator si increzator, ducandu-si pana la capat penitenta ce nu intamplator i-a fost harazuita.

Sta deseori in cerdacul chiliei sale din interiorul Manastirii „CARAIMAN” din BUSTENI, privind lumea adunata in jurul bisericii, la vecernie. E greu sa-i dai anii pe care ii are. Are privirea senina si agera, iar barba alba îi atarna pana la brau. Imi arata o fotografie din tinerete,  care lasa mai degraba sa se inteleaga ca timpul n-a prea lasat urme, desi viata duhovnicului de la Manastirea din CARAIMAN n-a fost deloc usoara. Parintele sta intr-o camera mica, modesta, cu masa incarcata de carti si de scrisori de la credinciosii care ii cer indrumari duhovnicesti.

caraiman1

RUGACIUNEA PARINTELUI GHERONTIE

DOAMNE, INTOARCE-I LA BUNATATE SI LA RUGACIUNE PE TOTI VRAJMASII MEI. AMIN.

Rugaciunea trebuie spusa de 30 ori pe zi timp de 40 de zile si rezolva orice dorinta a celui ce o rosteste.

Departe de forfota acestei lumi desarte, parintele Gherontie Puiu se afla cu un picior in Rai si este gata sa ne induplece sa il urmam!…

Eu am mare incredere in Dumnezeu si Maicuta Domnului ca ma ajuta orice m-as ruga si vine lumea plangand la mine. Eu le spun nu plangeti la mine, duceti-va sub brad si dati lacrima la Maicuta Domnului, eu ii trimit pe toti acolo si ii astept jos si cand vin inapoi imi spun: Parinte , dar parca ne-a luat cu mana, ne-a luat neazurile, suntem alti oameni.

( texte selectate din cartea „Parintele Gherontie si minunile Maicii Domnului„)

Alte articole pe blog despre Manastirea Caraiman:

Popasuri de suflet: Manastirea Caraiman si Parintele Gherontie

Din nou despre Manastirea Caraiman si Parintele Gherontie Puiu(II)

Manastirea Caraiman – video (III)

Emisiunea tv “ECCE HOMO”: Manastirea Caraiman si Parintele Gherontie Puiu (V)

Emisiunea tv “Universul credintei”: Manastirea Caraiman -lacas cu har (VI)

Hram la Manastirea Caraiman 2008 – video (VII)

Pr. Gabriel

a-heartdivider-flowers