ggw00242

Pe la tv se spune ca micutii nostri ar spune lucruri „traznite”. Desi mai degraba cuvintele copilasilor din emisiunea respectiva sunt amuzante. Dintr-o inima de copil insa pot izvori nu doar cuvinte amuzante, specifice varstei lor, ci multe cuvinte pline de Duh Sfant, cuvinte pline de intelepciune si adevar.

Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne-a aratat ca una dintre conditiile fundamentale ale dobandirii mantuirii este dobandirea nevinovatiei copiilor: „Daca nu veti fi precum sunt copiii, nu veti intra in imparatia lui Dumnezeu” (Matei 18, 3).

Intr-o societate si o lume care neaga si hulesc din ce in ce mai mult si mai tare pe Dumnezeu, copiii sunt cei care, din sufletele lor curate si pline de lumina, ne amintesc de bunatatea lui Dumnezeu si ni-l arata pe Cel ce este pretutindeni, indemnandu-ne sa-l cautam pretutindeni.

Copiii il slavesc si il iubesc pe Hristos care ii iubeste si ne iubeste pe toti:

Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, pentru vrajmasii Tai, ca sa amutesti pe vrajmas si pe razbunator.” ( Psalmul 8, 2 )

Nevinovatia copilareasca este starea la care trebuie sa ajunga omul mare; sfintenia omului mare este sa ajunga la nevinovatia copilului. Iar daca avem inima de copil, inseamna ca suntem potriviti pentru imparatia lui Dumnezeu:

In acest ceas, El S-a bucurat in Duhul Sfant si a zis: Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si de cei priceputi si le-ai descoperit pruncilor. Asa, Parinte, caci asa a fost inaintea Ta, bunavointa Ta.” (Luca 10, 21)

Va propunem sa lecturam si sa meditam impreuna la cateva cuvinte nicidecum „traznite” ale copiilor, ci pline de har si intelepciune:


Eu gândesc ca taranii cred într-un Dumnezeu taran.

ANCA RUGESCU, clasa a VIII-a, 14 ani si 5 luni

Crucea si rugaciunea sunt un fel de arme, cu gloante de bunatate, la care diavolul nu are cum sa se apere ca nu are vesta antiglont pentru asa ceva.

DENIZ ALI, clasa a V-a, 11 ani si 6 luni

Mos Craciun nu doreste sa fie pictat pe peretii Bisericilor, deoarece el îsi vede de lungul nasului si zice ca bunatatea adusa de el este doar o singura data pe an.

CATALINA GEORGIANA OPAINA, clasa a VIII-a, 14 ani si 8 luni

Zacamintete sunt banii pe care ni i-a pus de-o parte Dumnezeu, înca de la facerea lumii.”

IULIA GHITA, 15 ani si 2 luni

Chiar daca în vis îl întrebam pe îngerul nostru cum este în Rai, el nu ne spune, pentru ca daca ne spune, atunci noi vrem repede sa murim.”

SORIN STEFAN TRANDAFIRESCU, clasa a III-a, 9 ani si 3 luni

Zadarnic e sa ai aripi, iar cerul usi închise.”

CASSANDRA HALCHIAS, clasa a VIII-a

Nu ar fi deloc o idee buna sa-i dam în dar unui calugar un televizor, pentru ca e ca si cum i-am face cadou o violenta.

SMARANDA BELCIUG, clasa a V-a, 11 ani si 4 luni

Peisajul este o caligrafie a lui Dumnezeu.

ADRIAN IONITA, clasa a II-a, 8 ani si 5 luni

Învatatura este cadoul care-l lasa Dumnezeu pe pamânt, dar oamenii trebuie sa-l caute si sa-l gaseasca singuri.

RUXANDRA MOCEAN, clasa a VII-a, 14 ani

Sunt perechi de oameni în vârsta care vor sa faca neaparat cununia religioasa pentru ca în tinerete au facut doar cununia politica-civila.

ANA-MARIA CORDOS, clasa a VII-a, 13 ani si 7 luni

În alte timpuri, scoala se construia lânga biserica deoarece se mergea pe ideea ca cine se aseamana se aduna.”

MALVINA ISFAN, clasa a VII-a, 13 ani si 10 luni

Dumnezeu se întelege mai usor cu copiii mici, ca cei mici au un suflet mai încapator. La oamenii mari, în suflet, e o înghesuiala de rele ca nici nu ai unde sa stai.

PAVEL MARTÎN, clasa a III-a, 9 ani si 11 luni

Daca ar aparea aici, acum, Domnul nostru Iisus Hristos, L-as întreba daca ma poate duce la Mama Lui, ca eu vreau S-o întreb pe Maica Domnului, cum e sa ai un copil Dumnezeu.”

ALINA ANDREEA ZANE, clasa a II-a, 8 ani

Biblia e modul de a citi iubirea.

ROBERT FELICIAN HORTEA, clasa a VIII-a, 14 ani si o luna

„Masura rugaciunii este sa te rogi fara masura, pentru ca rugaciunea este binele si atunci nu strica la nimenea sa faca binele, cu neterminatu.”

ADRIAN IONITA, clasa a IV-a, 10 ani

„Nu exista fapte bune, daca atunci când le facem nu ne gândim la Dumnezeu, ca aia care zic ca o sa faca fapte bune la oameni, alea sunt fapte de electoreala.”

OCTAVIAN NICOLAE CARAIOLA, clasa VI-a, 12 ani si o luna

„Daca se spune ca: „Trupul este un bun servitor, dar un rau stapân”, trebuie sa înteleg ca de-abia atunci stie trupul sa te-ajute cel mai bine când nu-i dai voie sa-ti ajunga sef.”

PAUL PAUN, clasa a VI-a, 12 ani si 2 luni

„Calugaria este o vitejie a sufletului asupra trupului. Ceilalti vor sa traiasca invers.”

IULIA GHITA, 15 ani si 4 luni

„Sfântu’ Teofan spune ca n-ar trebui sa purtam doliu si sa plângem mult, când moare cineva; si eu cred la fel, ca omul care a murit o s-o duca acolo mult mai bine decât noi. Mortu’ ar trebui sa plânga dupa noi, ca ne-a lasat sa traim aici, mai rau decât ei.”

ADRIAN IONITA, clasa a IV-a, 10 ani si 4 luni

„Religia e importanta pentru ca ea e mintea omului bun.”

TEODOR ZAICA, clasa a II-a, 8 ani si o luna

„Ala care doreste mai mult decât are e unul care a adunat mult si are boala asta, de dorit mai mult si e mai de plâns decât cersetorul pentru ca cersetorul nu are niciodata atâtia bani ca sa-si cumpere boala asta.”

DOMNICA IOANA ZAMFIRESCU, clasa a III-a, 10 ani si 4 luni

( va urma )

( Textele citate aici au fost prezentate in cadrul expoziţiei pictorului şi profesorului de desen Dorel Zaica intitulată „Copilul între diavol şi Dumnezeu” – 2006; PS: Multumiri deosebite domnului Cristian Stavriu pentru ca ne-a semnalat aceste frumoase texte )

Pr. Gabriel

a-heartdivider-flowers

Anunțuri