ro-flag11

fgbgbg

1 decembrie este Ziua Naţionala a Romaniei, potrivit Constitutiei din 2003, articolul 12, alineatul 2. Aceasta zi a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sarbatoare publica a Romaniei.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţionala de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.

Ziua de 1 decembrie 1918 marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregire statala, care vine sa incununeze precedentele actiuni ale fratilor din Basarabia ( 27 martie 1918 ) si Bucovina ( 15/28 noiembrie 1918 ). Poporul roman a valorificat conjunctura internationala creata in urma Primului Razboi Mondial si a stiut sa se afirme în contextul miscarii de eliberare a popoarelor si al victoriei principiului nationalitatilor in Europa.

Rezolutia votată de Marea Adunare Nationala, proclama:

 

hjj1

Rezolutia Marii Adunari

  1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.
  2. Egala indreptatire si deplina libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic pe toate taramurile vieţti publice. Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambele sexe, in varstă de 21 de ani la reprezentarea in comune, judete ori parlament.
  4. Desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti.
  5. Reforma agrara radicala. Se va face conscrierea tuturor proprietatilor, in special a proprietatilor mari. In baza acestei conscrieri, desfiintand fidei-comisele si in temeiul dreptului de a micsora dupa trebuinta latifundiile, i se va face posibil taranului sa-si creeze o proprietate (arator, pasune, padure) cel putin atat cat o sa poata munci el si familia lui. Principiul conducator al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelarii sociale, pe de alta parte, potentarea productiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigura aceleasi drepturi si avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

Legea Unirii a fost ratificata prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I si votata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 29 decembrie 1919, in unanimitate.

(sursa: http://www.wikipedia.org/)

Drapelul Romaniei

rocoa3

Stema Romaniei

330px-stema_romaniei_3svg2

Imnul national al Romaniei

Pr. G. M.

a-heartdivider-flowers36

Reclame