INTRODUCERE

In Cititul si scrisul , Nicolae Manolescu spunea: “La ce sunt bune cartile? Imi vine sa raspund: la totul si la nimic. Poti trai foarte bine fara sa citesti. Milioane de oameni n-au deschis niciodata o carte. A vrea sa le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumusetea muzicii lui Mozart. In ce ma priveste, ma numar printre cei care nu pot trai fara carti. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie sa citesc asa cum am nevoie sa mananc si sa beau. Hrana pe care mi-o ofera lectura imi este la fel de indispensabila ca si aceea materiala. Resimt fiecare zi fara o carte ca pe o zi pierduta.

Marturisim si noi ca ne numaram printre cei care cu greu pot trai fara carti, in special fara de cele duhovnicesti. Si, daca o zi fara o carte putem spune ca nu e cu totul pierduta, cu siguranta ca totusi este mai putin castigata. De aceea, in  asentimentul celor de mai sus, vom inaugura cu prezentul articol o rubrica pe care am numit-o “Carti si lecturi ziditoare de suflet”. In cadrul acestei rubrici vom incerca sa prezentam si sa recomandam o serie de carti si lecturi folositoare pentru suflet, lecturi la nivelul mediu de intelegere, pe intelesul tuturor si, deci, accesibile tuturor.

Pentru fiecare carte sau lectura duhovniceasca vom realiza o scurta prezentare, o mica recenzie, astfel incat sa starnim interesul cititorilor pentru literatura religioasa, duhovniceasca. De asemenea, vom mentiona pentru cititori editurile si librariile unde pot fi gasite si pretul acestora, care in majoritatea cazurilor este unul modic. Alegerea cartilor si ordinea prezentarii lor este aleatorie. Speram ca initiativa noastra va fi de folos tuturor!

1. “Sfanta Cuvioasa Filoteea, eroina mucenica din Atena”

In randurile ce vor urma, vom incerca sa facem o scurta prezentare a cartii “Sfanta Cuvioasa Filoteea, eroina mucenica din Atena”, scrisa de monahia Teodora Hambaki.

Monahia Teodora Hambaki prezinta viata Sfintei Cuvioase Filoteea folosind un limbaj pe intelesul tuturor , fiind o lectura placuta, usoara si relaxanta. Pe langa viata Sfintei Filoteea se istoriseste si viata Sfantului David din Tesalonic, intr-un mod la fel de captivant si plin de invataturi.

Pentru o usoara citire, cartea cuprinde doua mari parti, prima prezentand viata Sfintei Filoteea, parte fragmentata in cinci capitole, fiecare avand cate un nume: “In casa boiereasca a familiei Venizelu”, “Rigula”, “O oaza duhovniceasca in pamant inrobit”, “In jurul unei peripetii”, “Pentru credinta in Hristos si libertatea patriei” si un “Epilog”; iar cea de-a doua parte prezentand “Viata Sfantului David din Tesalonic” impartita de asemenea in mici fragmente cu nume proprii: “Prolog”, “De mic l-a urmat pe Hristos”, “Devine calugar”, “Ii imita pe sfinti in virtuti”, “Se nevoieste sus intr-un migdal”, “<Dreptul ca finicul va inflori>”, “Ucenicii il roaga sa coboare din migdal”, “Ingerul Domnului il viziteaza”, “Coboara din migdal”, “Vindeca un tanar”, “Vindeca o femeie oarba”, “Pe toti I vindeca”.

Rigula este numele Sfintei Filoteea inainte de intrarea in monahism si inca de mica si-a dedicat viata celor saraci desi ea provenea dintr-o familie foarte bogata: “Rigula s-a nascut intr-o familie veche aristrocrata a Atenei”, “De multe ori se intorcea de la scoala fara hainuta in toiul iernii, pentru ca si pe aceea o dadea saracilor”. Viata si-a inchinat-o lui Dumnezeu si celor “mai mici ai Sai” ingrijindu-i si dandu-le tot ce aveau nevoie , punandu-i de fiecare data inaintea nevoilor ei si a celorlalte monahii din manastirea unde ea era stareta.

Viata si-a incheiat-o asa cum isi dorea si cum L-a rugat pe Dumnezeu: printr-o moarte martirica.

Si viata Sfantului David din Tesalonic este deosebit de captivanta. “De mic a parasit lumea, devenind monah”. Citind vietile Sfintilor si voind sa-i urmeze in sfintenie s-a urcat intr-un migdal stand acolo timp de trei ani, pana ce i s-a aratat “ingerul Domnului”, care i-a spus : “David, a auzit Domnul rugaciunea ta si iti da harul pe care de multe ori l-ai cerut…”. Sfantul David din Tesalonic este prezentat ca sfant factor de minuni.

Va recomandam cu multa caldura aceasta carte, din care fiecare cititor se va putea folosi duhovniceste de exemplul jertfei si dragostei adevarate pentru Hristos a acestor sfinti, modele si repere spirituale autentice intr-o lume din ce in ce mai lipsita de lumina lui Hristos.

Cartea “Sfanta Cuvioasa Filoteea, eroina mucenica din Atena”, scrisa de Monahia Teodora Hambaki- Egumena Sfintei Manastiri a Cuviosului Teodosie, a fost publicata la Editura Egumenita, 2008, Traducere de Cristina Dogaru, tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului. Pret 3 lei.

http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/2831-sfanta-cuvioasa-filoteea,-eroina-mucenica-din-atena-teodora-hambaki,-monahie.html

Text si desene : O.-G.  M.

Anunțuri