( foto personale )

Aflata pe o colina, in apropierea fermei din satul cu acelasi nume din judetul Galati, manastirea de maici cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” a suferit de-a lungul existentei sale tragedia resimtita de multe alte locasuri, in ultima jumatate a secolului trecut. Asezamantul este ctitoria Eugeniei Pana Gologanu, care a inaltat biserica pe mosia ei, in 1933. De aici, si celalalt nume sub care este cunoscuta.

Biserica a fost ridicata intre 1925 si 1933. Prima stareta a manastirii, monahia Haritina Vasiliu, s-a ingrijit de constructia bisericii, sfintita in anul 1938. La moartea sa, in 1940, sora Vasilica Mandru primeste delegatie de stareta.
Manastirea Gologanu este desfiintata in 1950, ramanand ca simplu metoc al manastirii Vladimiresti, care ii preia si intregul ei patrimoniu. In 1959 viata monahala a luat sfarsit, biserica fiind inchisa si calugaritele alungate. In imediata apropiere, au fost inaltate hangarele Statiunii de Masini Agricole, chiliile au fost demolate, iar biserica a devenit o reala ruina.

Dupa 1989, cand a aparut posibilitatea reluarii vietii monahale, manastirea a fost reinfiintata. Credinciosii din zona si Episcopia Dunarii de Jos au avut o contributie importanta la refacerea bisericii. Prin straduintele actualei starete, monahia Mariani Popa, a duhovnicului Damaschin Toma si a intregii obsti a fost construita o noua biserica, o noua clopotnita si 3 corpuri de chilii, sunt amenajate incinta manastirii si punctul gospodaresc.

Biserica are forma de cruce, fara perete despartitor intre naos si pronaos, iar pridvorul, inchis, construit ulterior, este suficient de spatios. Pe naos exista o turla mare, deschisa, de forma octogonala, cu ferestre prelungi si alte doua turle mici sunt asezate pe pronaos, foarte aproape de pridvor. Toate trei sunt asezate pe socluri patrate, tambururile nefiind foarte inalte. Peretii au fereste care lumineaza locasul, iar in exterior sunt zugraviti in calciu si cu ferestre sus, in apropierea cornisei. Usile de la pridvor si pronaos sunt din lemn, iar peretele dinspre apus al pridvorului este si el impodobit cu firide.

In partea de nord a bisericii a fost ridicat un altar de vara, acoperit cu tabla, si pereti de sticla. In cadrul asezamantului functioneaza un atelier pentru confectionarea de vesminte preotesti. Mãnãstirea are si un mic muzeu (în formare) care contine obiecte de cult vechi, mobilier si vase care au apartinut d-nei Eugenia Panã.

La solicitarea Episcopiei Dunarii de Jos, in 1998 vechiul nume al manastirii a fost schimbat in „Manastirea Maicii Domnului – Cudalbi”. Manastirea isi continua astfel viata brutal intrerupta o vreme, exemplu de credinta si statornicie.

Constructia bisericii Manastirii Gologanu a fost finalizata, dar ramane de terminat pictura si impodobirea cu sfintele odoare. Actualmente, slujbele se savarsesc in altarul de vara. Va facem invitatia de a vizita in pelerinajele si calatoriile dvs. sufletesti si aceasta manastire, contribuind atat la cresterea dvs. spirituala cat, poate, si la infrumusetarea si revigorarea vietii duhovnicesti pe aceste meleaguri. Peisajul este splendid, manastirea fiind inconjurata de livezi cu pomi fructiferi si vita de vie. Peste tot domneste o liniste si o pace dumnezeiasca. Mergeti acolo si va veti convinge!

Informatii de contact:

Manastirea Gologanu (Cudalbi)

Adresa: Str. Principala, Loc. Cudalbi, Comuna Cudalbi, Jud. Galati

Tel. : +40 236 862016

Site web: http://www.manastirea-vladimiresti.go.ro

Pr. Gabriel

Reclame