Popasuri de suflet: Manastirea Baldana si Parintele Vicentiu (ep. 2)

18 aprilie 2008 la 20:28 | Postat in popasuri de suflet | 50 comentarii

Mănăstirea Baldana este o mănăstire de călugări creştini ortodocşi din judetul Dambovita, România. Mănăstirea Baldana, având hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfantul Mare Ierarh Nicolae” şi „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost zidită de catre preotul Gheorghe Baldanescu şi soţia sa Maria, în anul 1831, ca mănăstire de calugarite.

Biserica a fost construita din zid, în formă de navă, având o singură turlă pe naos şi pridvor deschis, iar pentru vieţuitoare, a fost ridicat în apropiere un corp de chilii.

Mănăstirea a funcţionat până în anul 1894 când a devenit biserică de mir ca filie a parohiei Baldana.

Ajuns în paragină, aşezământul monahal a fost reactivat, ca mănăstire de călugari, prin decizia Arhiepiscopiei, în anul 1994, stareţul acesteia devenind ieromonahul Gruzea Calomfir Vicentiu.

Din acest moment la acest vechi aşezământ monahal s-au început lucrările de zidire şi înfrumuseţare pentru a-l readuce la starea iniţială.

Astfel, în apropierea bisericii s-au ridicat mai multe construcţii printre care: clopotniţa turn care veghează intrarea în incinta mănăstirii, un corp de chilii, un aghiazmatar şi anexe gospodaresti.

Lucrările de reabilitare a mănăstirii s-au desfăşurat cu binecuvântarea Arhiepiscopului Nifon al Târgoviştei şi cu sprijinul unor donatori, între anii 1994-2006.

Mănăstirea se află pe drumul naţional 7, Bucureşti-Piteşti, la kilometrul 33, comuna Tărtăşeşti.

Exista in lume oameni remarcabili prin eruditia lor, exista oameni virtuosi, iscusiti, priceputi in domeniul lor, exista si oameni uimitori care ne impresioneaza prin genialitatea lor, insa exista foarte putini oameni care te „tulbura” prin simplitatea si bunatatea lor, sau care sunt capabili sa produca un „cutremur launtric” in inimile celorlalti. In fata acestor oameni aproape ca iti este rusine de faptele tale, te jenezi stand inaintea lor pentru ca „o forta stranie” venita din sufletele lor „te vadeste”, te „desconspira”. Acesti oameni, daruiti de Dumnezeu cu o vedere duhovniceasca tainica, te coplesesc prin simplitate, smerenie, bunatate fireasca. Uneori pot crea impresia ca „nu sunt din aceasta lume”, si, poate……..intr-un fel anume………..nici nu sunt din aceasta lume. Sau, desi traiesc in lume, totusi nu sunt din lume. O tainica putere se revarsa din ei in sufletele celor care se apropie de acesti oameni. Seninatatea si pacea lor te socheaza, te nedumereste initial, apoi te molipseste, te invaluie. Simti ca ai putea sta o vesnicie in preajma lor sau cu ei. Sunt putini, dar inca mai sunt, prin mila si ingaduinta lui Dumnezeu.

Unul dintre acestia, indraznesc sa marturisesc, cu deplina raspundere si incredintare, este si Parintele staret Vicentiu Gruzea de la Manastirea Baldana. Nu doresc sa spun nimic in plus despre Acest om, insa va indemn cu toata dragostea sa mergeti la Manastirea Baldana, sa-l cercetati pe Parintele Vicentiu, si cu siguranta veti intelege multe si va veti convinge. In orice caz, sunt sigur ca nu veti regreta.

Informatii de contact:

Manastirea Baldana

Jud. Dambovita, DN7 km33

Tel: +40723446395

Contact on-line: admin@manastireabaldana.ro

Site web: http://www.manastireabaldana.ro/

Pr. Gabriel


50 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. L-am cunoscut pe Parintele staret Vincentiu..si nu stiu daca am cuvinte sa pot spune ce am simtit in preajma dumnealui..dar pot spune cu certitudine,ca este un OM cum numai odata in viata daca D-zeu te iubeste il poti inalni!!

 2. Ma numar printre fericitii crestini care am simtit ajutorul BUNULUI DUMNEZEU, intr-un moment de cumpana si in scurt timp, avandu-l ca mijlocitor a rugaciunilor mele pe CUCERNICUL PARINTE SARET VICENTIU. Spun oamenii ca traim vremuri apocaliptice dar EU pot spune ca ACUM, AICI – INCA se fac MINUNI( imposibilul devine POSIBIL). Multumesc DOMNULUI pentru DARURI {eu am convingerea ca PARINTELE VICENTIU este UN DAR DUMNEZEIESC pentru noi bieti „putini credinciosi”.

 3. Multumim pentru comentarii. Intr-adevar, Parintele Vicentiu este un ieromonah deosebit din toate punctele de vedere. L-am cunoscut personal si am ramas foarte impresionat. Mai mult nu se cuvine sa dezvoltam din respect fata de smerenia sfintiei sale.
  Astept cu nerabdare ca Dumnezeu sa ingaduie sa ne revedem.

  PS: pt. Maria: Parintele fiind monah, ne adresam lui cu apelativul CUVIOSUL Parinte, nu CUCERNIC, acesta din urma fiind apelativul pentru preotii de mir.
  Doamne-ajuta!

 4. Cu mare si placuta surpriza am descoperit acest site, care aduce divinul in spatiul naucitor al internetului… asa cum Cuviosul Parinte Staret Vicentiu aduce pacea si sensul in deriva vietii noastre, ajutandu-ne si invatandu-ne sa-L descoperim pe Dumnezeu si sa dorim sa devenim ratacitorii fii care se intorc la Tatal lor…
  Multumiri!

 5. Despre Parintele Vicentiu oricat am vorbi nu vom putea exprima deplin lumina pe care o impartaseste tuturor celor ce-l cerceteaza la manastire. Poate doar sa ne dorim si sa ne implinim dorinta de a-l vedea si de a fi in preajma lui cat mai mult.
  Multumim frumos pentru aprecieri si, desi suntem la inceput si mai avem mult de lucru la acest site, speram ca in curand, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa propunem mult mai multe articole interesante si de folos duhovnicesc tuturor celor ce vor intra pe site.
  Domnul sa fie cu noi cu toti!

 6. Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului, fapt ce ma face sa sper ca acest site va reusi sa fie, cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce oamenii ca mine ar avea nevoie, si anume, acel contact nemijlocit cu viata spirituala, in fiece clipa a saptamanii, intre doua Sfinte Liturghii de duminica. Astept cu deosebit interes si nerabdare articolele promise de Dvs.!
  Pentru noi, cei fara studii teologice, orice tema veti dori sa abordati, va asigur ca va fi binevenita si spre folosul nostru!
  Va multumesc si va doresc mult succes in activitatea Dvs.!

 7. Prea Cuvioase Parinte,nu am mai venit de multa vreme la manastire dar cuvintele Dvoastra sau intiparit in mintea si d\sufletul meu.Va multumesc si BUNUL DUMNEZEU sa va fereasca si sa va apere .Va rog daca se poate ,binecuvantati sufletele celor chinuiti si dezamagiti.DOAMNE AJUTA

 8. Cu placuta surpriza constat ca, pasii catorva enoriasi, care nu tin neaparat de parohia dumneavoastra, se intersecteaza prin mijlocirea bunului Dumnezeu si in acest „spatiu naucitor al internetului”, nu numai pe frumoasa alee a manastirii.
  Dumnezeu aratandu-ne astfel, din cand in cand, Calea si Oamenii de care vremelnic suntem despartiti de „deriva vietii noastre”, dar la care cu totii ne vom intoarce, fie in ultima clipa a vietii noastre, fie in viata vesnica, caci „iesirea din mocirla” se face numai in Adevar si Lumina!

  Hristos a Inviat!
  si
  Doamne ajuta!

 9. cum as putea sa vorbesc cu parintele VICENTIU

 10. DN7 km33
  admin@manastireabaldana.ro
  tel +40723446395
  http://www.manastireabaldana.ro/

 11. manastirea baldana este locul unde se uneste cerul cu pamantul iar parintele vicentiu este un om deosebit avand un har de la dumnezeu foarte mare .

 12. Hristos a inviat!
  In ultimii cativa ani, reusind eu sa indrept corabia vietii mele pe un drum al normalitatii, merg in fiecare duminica la Manastirea Baldana. In seara Invierii, am considerat ca e firesc sa incerc sa ajut un pic, impartind celor ce veneau lumanari, daruite de parintele staret, pentru a usura luarea de Lumina, fiind cunoscut ca se aprind foarte greu candelele cu care venim toti.Am fost convinsa ca va fi ceva placut dar curand am realizat ca sunt prea boema pentru zilele acestea. Oamenii se opreau un pic, ma priveau cu un aer suspect, luau lumanarea si plecau. Unii multumeau. Putini. Ceilalti aveau atitudine de „vitel in fata portii noi”, nici nu zambeau macar. Erau impietriti, inerti, amari. Amar e si gustul pe care mi l-au lasat mie. Pe unii i-am urmarit cu privirea si am vazut ca primul gest a fost sa aprinda repede lumanarea, socotind probabil, ca stiu ei mai bine cu ce si cum sa ia Lumina… Se pare ca romanii nu stiu nici cum sa primeasca ceva, nici cum sa foloseasca ce au si asta se poate extrapola in orice domeniu, de la economie si turism la creatie artistica si valorificarea inteligentei.
  Dezamagita si un pic inghetata, am intrat in biserica si m-am asezat pe un scaun in ideea de a sta 5-10 min. sa ma incalzesc(la slujbe nu stau niciodata jos). Am comunicat doamnelor ce ocupau scaunele alaturate ca voi ocupa locul doar cateva minute. Ce s-a intamplat? Mi s-a explicat ca acel scaun apartine ‘doamnei x’, ca nu pot sta acolo, mai ales ca acel scaun i-a fost atribuit chiar de catre staret… Evident ca nu cred asa ceva. Evident ca nu inteleg cum oamenii se dau la o parte unii pe altii din biserica sub pretextul ca le apartine un loc sau altul. Am vazut apoi o domnisoara care a rezistat cu ‘stoicism’ sa stea jos tot timpul slujbei langa mai multe doamne in varsta pe chipurile carora se vadea oboseala. Sa ne mai miram ca in mijloacele de transport in comun tinerii nu ofera locul celor varstnici? Ei nu o mai fac nici in biserici… Posibil ca eu am totusi dreptate cand consider ca au incetat sa mai fie romanesti cuvinte precum: multumesc, te rog, politete, doamna/domnule…
  Nu voi mai adauga nimic. Oricum nu cred ca ceva se va schimba.
  Sper sa avem cu totii un Paste fericit!

  Av. Otilia Serban

 13. manastirea baldana este locul cel mai minunat.De acceea este foarte important sa nu il uitam niciodata pentru ca aici invatam sa crestem spiritual.Ca si damboviteni avem datoria sa valorificam sf. locuri din Arhiepiscopia noastra ca de exemplu:Manastirea Dealu in care se afla capul lui Mihai Viteazul,Manast.Viforata pt iubitorii de muzica psaltica este inmormantat Macarie se gasesc particele din sf. Moaste ALE Sf.Gheorghe, de asemenea Manast.STELEA vis-a-vis de turnul Chindiei , mai avem PESTERA ,Cota 1000etc.Si nu in ultimul rand Manast.NUCET.TOATE sunt locuri binecuvantate care va asteapta sa le calcati pragul .

 14. ManastireaBaldana este unul dintre cele mai minunate locuri de pelerinj din ROMANIA.Ii doresc Preacuviosului Protosinghel Staret Vicentiu nulta sanatate , multe bucurii ,iar Maica Domnului sa -l ocrotesca pe sfintitia lui si sa-i lumineze pasii in viata pt a pastori cu demnitate si cu multa intelepciune turma lui HRISTOS.ASA SA VA AJUTE BUNUL DUMNEZEUL.

 15. LA MULTI ANI , Preacuvioase Parinte Staret

 16. In calitate de stranepoata a marelui teolog roman , Teodor M Popescu ,cred si marturisesc citan din una dintre cele mai cunoscute opere ale sale”Meditatii teologice”, „credinta propovaduita de Mantuitorul este lumina, putere si temelia noii vieti ai crestinismului.este radacina tuturor virtutilor”.

 17. Surprinzator ca mai exista oameni care dupa atatia si atatia ani mai au asteptari, de la cei din jur. Care, cei din jur sunt din ce in ce mai tineri decat dumnealor; Posibil ca in trecut, de la aceeasi oameni, altii sa fi avut aceleasi asteptari.
  In trecutul indepartat oamenii sadeau, ingrijeau si mai apoi strangeau rodul muncii lor de peste an, iar cand venea iarna depanau povesti la gura sobei, despre ce au sperat sa culeaga, atunci cand s-au spetit muncind si ce au cules, la final, cu truda. Cineva spunea candva ca indiferenta ucide; Da, asa este, de aceea totul in jurul nostru pare fara de speranta, pentru ca in dorinta lui de a avea, cu orice pret, omul si-a neglijat sufletul, familia. Si cum nimic nu creste din nimic dupa ce, tu, ai luat totul sa nu ai asteptari; Caci in jurul tau nu este decat desert.

  Dumnezeu ne arata in fiecare clipa a existentei noastre prin tot ceea ce ne-nconjoara ca povata lui este cea dintai si cea de pe urma. Caci analfabet este, in prezent, cel ce nu-ntelege si nu cel ce nu stie a scrie sau a citi!
  Si de-mi este ingaduit va reamintesc ca: Omul, ca si pomul, se recunoste dupa fapte, ca pomul dupa roade; Iara Omu’ trebe’ intrebat (vizitat) si pomul trebe’ grijit si udat.
  Deocamdata ne multumim si cu copacii pe care, inca-i mai avem.

  Doamne Ajuta!

 18. „Ce frumos e de Craciun!/Cand traim Lumina,/Cand iertarea intra noi si ne spala vina,/Ce frumos e de Craciun!/Cand iubim Iubirea,/Cand uitam de toate,/Ce-am facut si am patimit,/Cand n-avem pacate,/Cand Pruncul Neprihanit ne vesteste nasterea iubirii si deschide in suflete usa Fericirii”.Ce frumos este de Craciun,la Sfanta Manastire Baldana,unde simti Lumina si Iubirea!!!!

 19. „Multimile calugarilor,pe voi indreptatorilor parinti cuviosi,va cinstim;ca prin voi,pe cararea cea dreapta,cu adevarat a umbla am cunoscut.”

 20. „Mantuitorul a venit sa ne arate,spunea in predica sa Parintele staret Vicentiu,”Omul pe care trebuie sa-l asteptam pentru ca sa nu mai fie pe lume slabanogi care sa se planga ca „nu am om”:..sa fim prieteni,sa ne ajutam,sa ne dedicam altora,sa creeam punti de iubire intre noi,sa alungam singuratatea,deoarece nu suntem singuri il avem Prieten pe Bunul Nostru Hristos!”Datorita incercarilor omul se izoleaza,este izolat de semeni,nu are prieteni.Daca prin rabdare „omagiul sperantei”,crede in Mila lui Hristos,..”minunea „se realizeaza in viata lui..intalneste „Omul” de care are nevoie,care ajuta,care se roaga,omul care se sacrifica pentru altii care in numele lui Hristos te invata sa fii „Om”…Eu am cunoscut Mila,Prietenia, Mantuitorului Nostru,prin parintele meu de suflet!Am simtit Minunea in aceasta viata cu ajutorul lui,nu am fost singura,s-a rugat pentru mine „Sfintilor prieteni lui si noua”!!!!

 21. Prin jertfa Mantuitorului vechiul a fost biruit de nou,s-a realizat „revolutia spirituala” de schimbare a mentalitatii.

 22. Prin jertfa Mantuitorului vechiul a fost biruit de nou,s-a realizat „revolutia spirituala” de schimbare a mentalitatii.Bunul Hristos ne-a invatat ca rugandu-ne Lui in Duh si Adevar,sa cream o lume care sa fie a Duhului si a Adevarului,”sa fim adevarati Apostoli”cum frumos spunea in predica sa Parintele nostru staret Vicentiu.Sa simtim rugaciunea,sa vina din inima si nu vom inseta niciodata,sa ne adapam sufletele din „apa vie”,sa nu uitam ca Prietenia,Iubirea lui Hristos „este mai mare decat cea mai mare marime,dar incape si intr-o inima de om,are limitele cat limitele lumii,pentru ca fiecare om este o lume”.
  Rugaciunea este singura legatura intre oameni si Dumnezeu.
  Sa ne rugam din inima la Dumnezeul din inimile noastre!
  Sa fim prieteni ai lui Hristos!

 23. Doamne ajuta. Doresc sa impartasesc tuturor mila bunului Dumnezeu de a ne darui un astfel de Parinte noua pacatosilor.Am bucuria de a merge frecvent la Manastirea Baldana si de a fii in preajma Sfantului Staret Vicentiu, un parinte binecuvantat prin darul Duhului Sfant, un om minunat si parintele sufletelor noastre. Multumin Doamne IISUSE HRISTOASE pentru o asa binecuvantare.

 24. ” Da-ne Doamne ca de azi sa ascultam in fiecare zi a vietii noastre glasul launtric al Sfantului Duh,sa nu ne impotrivim acestui bland indemn pentru a face Binele”…aceste cuvinte se revarsau din sufletul Parintelui staret Vicentiu.Avem nevoie de Imparatia lui Dumnezeu,avem nevoie de pace,bucurie in Duhul Sfant,pentru ca desi este prezent peste tot,intotdeauna,El se face simtit noua decat daca il vrem,il chemam,il lasam sa ne calauzeasca…si astfel asemeni cu „Apostolii” fara frica si cu tarie sa marturisim”Ce mult ne iubeste Domnul Insusi”!
  Duhul Sfant sa va lumineze si sa va calauzeasca mereu invatatorul nostru sufletesc,Parinte staret Vicentiu”

 25. Noaptea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul!..Iubirea de Dumnezeu a tras cerc magic in jurul Manastirii Baldana!..”Binele pe care-l face oamenilor prin rugaciune Parintele Staret Vicentiu se intoarce,dar nu singur ci impreuna cu oamenii,inmultit in oameni,inmultit de oameni!….si oamenii vin si iarasi vin sa se lumineze dar si dintr-o neputinta,aceea ca nu pot sa nu mai vina la Manastirea Baldana!!!!!

 26. Duminica Sfintilor Romani,Manastirea Baldana.”Toti cei botezati ,insetati dupa Adevar,sa auzim glasul Mantuitorului :”Ventiti dupa mine!”,pentru ca iata si pe noi ne cheama ,pe tine,pe tine asa cum i-a chemat pe pescarii cu inimi imparatesti pline de sete de Dumnezeu”..Il ascultam fascinati pe parintele staret.Nu misca nimeni.Fiecare simtea ca i se adreseaza lui …”Dumnezeu nu ne constrange ci El vorbeste inimilor care trebuie sa aleaga spunea parintele.Sa asteptam chemarea!Sa nu sovaim!Sa aruncam toata grija in seama lui Hristos,ca niste copii!Sa iubim cu Dumnezeul din noi,pe Dumnezeul din celalalt!”

 27. Am spus omului meu iubit odata: hai sa-ti arat un staret ,sa nu te mire daca o sa ti se para ca-i coborat dintr-o icoana…si nu s-a mirat , dar nu s-a putut abtine si i-a cerut Cuviosului Parinte Vicentiu putin din energia sa ..si acesta i-a daruit energia de a o lua de la capat cu un firesc cu care numai o icoana asemenea lui ar fi putut-o face…Nu stiu daca imi gasesc cuvintele ” lumesti ” ca sa descriu irealul din care pare desprins , un amalgam de bunatate , bucurie , simplitate, copilarie si har , cam asa il percepem noi pe cuviosul parinte staret Vicentiu. Noi ii multumim si pe aceasta cale pentru exemplul pe care ni-l da cu fiecare ocazie si pentru fiorul de credinta pe care ni-l insufla de fiecare data .

 28. Manastirea Baldana.
  Acoperamantul Maicii Domnului s-a asezat peste acest loc sfant datator de liniste,loc unde mai privim si noi Cerul fara orgoliu si cu umilinta si unde gasim nemiscata bisericuta noastra lipsita de zorzoane incat iti vine s-o strecori in buzunarul de la piept si sa o iei acasa pentru totdeauna.Aici cu capul plecat venim pentru mangaierea unui cuvant!

 29. MARTURISIREA UNUI CREDINCIOS
  A fost o vreme cand Hristos m-a imbratisat cu o boala grea.Aveam 30 de ani si nu mai puteam sa- i multumesc lui Dumnezeu pentru inca o zi.Nu- mi doream sa vina dimineata,fiecare pas il faceam greu ,nu-mi doream viata daruita.Rar ma rugam si daca o faceam ,o faceam imprastiat,pierdusem acel ecchilibru,acea armonie,legatura cu Dumnezeu,eram in cadere libera spre abis..si dintr-o data am strigat: Doamne Ajuta-Ma!
  Putina mea credinta m-a recomandat si atunci El a coborat la mine si cu Mana Lui cea Sfanta mi-a indreptat pasii greoi catre Manastirea Baldana.Aici mi-a aratat calea prin inima iubitoare a Parintelui Vicentiu.Primele cuvinte ale Parintelui catre mine au fost:”Roaga-te!Refa legatura cu Cerul,inalta-te dincolo de pamant,dincolo de boala,invinge frica pentru ca atunci cand crezi Dumnezeu pune in tine puterea Lui,doua cuvinte sa-i adresezi Lui,dar sa fie din adancul tau” !
  Am invatat sa merg din nou!Azi la frica,deznadejde,suferinta,porniri rele vreau sa raspund:Cred Doamne in Tine! Si nu mai sunt eu,ci e puterea Lui in mine!

 30. Ganduri la inceput de An.Am inceput anul rugandu-ma in manastirea Baldana printre lumanari palpainde si chipuri de sfinti… Cat de importanta este in viata noastra ,pregatirea sufleteasca, sa intrerupi stirile proaste,facand altceva…Sa te rupi de cele concrete ,apocalipsa indusa de stirile zilei,isteria „calendarului mayas”,anticrestinismul,zvonistica falimentara etc.,si sa devii mai apropiat de cele nevazute..Refuz sa ma gandesc la ce va fi in anul ce tocmai a sosit.Poate va fi un an plin de incercari,sau poate nu.Un lucru este sigur pentru mine atunci cand imi va fi mai greu,o sa mi amintesc cu duiosie ca am inceput Noul An rugandu -ma printre lumanari si chipuri de sfinti la manastirea Baldana, ascultand suavul indemn al Domnului Iisus:”Nu va ingrijiti de ziua de maine…Ajunge zilei rautatea ei”.LA MULTI ANI!

 31. BUNAZIUA.SI EU AM FOST LA MINASTIREA BILDANA AM STAT DE VORBA CU PARINTELE SI ESTE UN OM MINUNAT.EU AM FOST CU CEI DOI COPII SI PARINTELE NE-A DAT DOUA ICOANE SI II MULTUMESC MULT PT GESTUL FACUT.DOAMNE AJUTA.

 32. Invierea Domnului,Manastirea Baldana.
  Parintele staret pazitor al Luminii, transmite scrisoarea de la Domnul Nostru Iisus Hristos,scrisoare pentru toata lumea in care iti spune:TRAIESTE!
  Simfonia Invierii si a Luminii incepe.Participa natura cu ale ei frunze in care sta inscrisa promisiunea Invierii,participam noi oamenii Pastelui ,a carui bezna sufleteasca este ciuruita si din care mijeste o lumina matasoasa,blanda,ce da vietii noastre sens ,toti ne inveselim in toate si toate este un cantec.
  Si atunci te intrebi asemeni profetului:”Unde-ti este,moarte, biruinta ta?”HRISTOS A INVIAT!

 33. „O,Vitezda,Vitezda cat de adevarata esti pretutindeni!Nu esti departe de noi!Esti aici,in biserica!Multa durere,suparare,ganduri bolnave,pacate, strangi!…
  De multe ori m-am rugat:Doamne ,un om iti cer,o prezenta palpabila.Stiu ca minunile tale sunt nevazute,vindeca-mi Doamne singuratatea!Singuratatea am inteles,este rodul unui suflet faramitat..Dar Tu Doamne esti Singurul Prieten care mereu Te vei apleca asupra paturilor noastre cand suntem in suferinta,la fel cum Te-ai aplecat asupra patului slabanogului!”.
  Din predica parintelui staret, am invatat ca doar atunci cand voi vedea „intregul” din spatele faramitarii,voi inceta sa fiu singura,sa nu spun „n-am omul”,sa invatam cum sa fim toti oameni pentru altii,sa intelegem ca noi oamenii suntem meniti ca in numele lui Hristos Domnul sa ne iubim unii pe altii,si ca noi toti avem datoria sa ocrotim si sa aparam Dumnezeul din noi!

 34. „Calatorule opreste-ti pasii grabiti la Manastirea Baldana!Nu trece orb pe langa povestea ei tainica,nevazuta !Deschide-ti ochii inimii!Dumnezeu a imprejmuit acest loc pustiu,necultivat la inceput si a semanat samanta de mare pret care din an in an aduce roada bogata.Aici vei fi ajutat sa fi om ,sa ai credinta,sa iubesti,sa nu fi doar un crestin oarecare ci un adevarat credincios al lui Dumnezeu, sa fim deosebiti ca persoana,dar in esenta sa fim unul in iubire,vointa si minte!

 35. „Traieste_ti unicitatea!..Este sfatul unui Parinte catre,ficele,fiii sai duhovnicesti,este sfatul unui Parinte iubit de Dumnezeu si care are stiinta iubirii,iubeste fara sa starneasca gelozii,deoarece fiecare ar dori sa se bucure a sta la loc de frunte langa Parintele.Ai sentimentul ca langa el poti face orice gest extrem in credinta ,inainte sa te gandesti daca esti si capabil sa porti o cruce pe masura.Ne dorim sa fim fii si fiice privilegiate,iar el stie sa ne faca sa ne simtim privilegiati fara sa starnesca invidii,te ajuta sa- ti traiesti unicitatea personala,unicitatea intr-o relatie,unicitatea unei relatii,ca astfel cu bucurie sa poti afirma din adancul sufletului :Si pe mine ma iubeste Parintele!”

 36. „ADEVARAT ZIC VOUA CA NICI UN PROOROC NU ESTE BINE PRIMIT IN PATRIA SA” . AZI MA ALATUR CELOR CE TE PRETUIESC SI ROG PE BUNUL DUMNEZEU SA OCROTEASCA PREOTIA TA LUCRATOARE (03/07/1994 in parohia Varfuri, IPS Vasile chema harul preotiei peste fratia ta)MULTI SI FERICITI ANI. Preot Ioan P

 37. MULTI ANI SI LINISTE CELUI MAI DRAG CHIP DE PE PAMANT „MAMA”,Preacuvioase Parinte Staret sa fiti fericit ca aveti aici pe pamant, nu in cer sau in gand, adevarata comoara. LA MULTI ANI!!! P.Nelutu’

 38. Azi , 17 iulie 2012 , am aflat de locul acesta minunat Manastirea BILDANA . Popasuri de suflet : manastirea Bildana . In aceste momente imi doresc sa ajung si la acest loc minunat , unde sunt convinsa ca voi gasi solutii duhovnicesti . Ma numesc Ioana . Nu stiu daca aici pot sa imi deschid sufletul ca sa nu deranjez .Imi doresc sa vin in acest minunat loc dar sunt destul de greu depsabila fiind cu mers greoi in baston . Ce va rindui Dumnezeu asa va fi .

 39. Manastirea Baldana, locul unde nu numai ca va veti putea deschide sufletul,aici poate veti dobandi acea putere necunoscuta tie,dar care pentru cei care o simt te face sa intri in foc,nu se tem ,si „calcand pe apa nu se indoiesc”.Aici veti primi in dar „speranta”,ca Dumnezeu va randui sa nu mai mergeti greoi,sa veniti cu pasi repezi spre acest loc iubit,plin de frumusete!

 40. Iubite Parinte,prezenta Sfintiei Voastre in Monaco este mult dorita!Ascultandu- va predica am simtit ca sunteti purtatorul unui mesaj si anume ca: dragostea lui Dumnezeu trece nu numai peste granitele unei tari sau a unei localitati,ea trece peste toate!Va multumesc pentru aceasta descoperire!
  Sper totodata sa va aflati sanatos!
  Am aflat de la mai multi credinciosi de frumoasa activitate si energie duhovniceasca care va stapaneste intotdeauna,energie ce a facut din Sfanta Manastirea Baldana un „Coltisor de Rai”.
  In orice parte a lumii ne vom afla,Parinte ,ne rugam sa fiti sanatos,sa primiti darul Domnului Nostru Iisus si a Maicii Lui , sa faceti fata ispitelor si valurilor acestei vieti ce vin spre Sfintia Voastra,iar orice lupta veti purta sa iesiti biruitor pentru toate acele suflete zbuciumate ce le aveti in grija!
  Va asteptam Parinte in Monaco,sa ne aduceti acea adiere a Duhului ,adiere ce nu poate fi descrisa in cuvinte,dar care te racoreste in clocotul acestei lumi!

 41. M-am oprit in aceasta duminica la Manastirea Baldana.Din prima clipa am realizat ca este un loc deosebit.Brusc nu mai simteam nicio graba,tot ce voiam era sa ma asez pe o bancuta si sa ma uit in jur…Ma imprietenisem cu acest loc bland..De pe bancuta l-am descoperit pe parintele staret,zambea fericit catre o fetita de vreo 10 anisori aflata intr-un carucior..Fata fetitei exprima acel freamat sufletesc si acea bucurie care se naste din comunicarea a doua inimi curate,sincere si blande.Parintele si a intors privirea catre mine:Da,asa se intampla cu toti cei care vin la manastire!..Am plecat sa impartasesc acest sentiment de speranta si altora..Eram convinsa ca o sa ma intorc!O sa ma intorc pentru bucuria si linistea descoperite la Manastirea Baldana!

 42. „Un cuvânt bun, sădit cu pricepere, e asemenea apei vii din care sufletul însetat poate să guste şi să se fericească.
  Fiecare cuvânt are suflet. Un cuvânt spus cu dragoste, cu dăruire, este balsam pentru fiecare fiinţă. Dacă am înţelege cuvintele pline de dragoste ale Bunului Dumnezeu am fi mângâiaţi de iubirea divină şi am trăi fericiţi în scurta călătorie a acestei vieţi, am trăi mângâiaţi că în fiecare clipă nu suntem singuri, că cineva ne poartă de grijă şi se bucură sau plânge împreună cu noi.”
  La Manastirea Baldana, alaturi de Preacuviosul Parinte Staret Vicentiu putem simti toate aceste daruri si intelege ascultand frumoasele predici ale Parintelui care ne umple sufletele de bucuria pe care nu ne-o poate lua nimeni. Parinte sa va ajute bunul Dumnezeu , Maicuta Sfanta si toti Sfintii sa ne bucurati mult timp de acum incolo.

 43. Manastirea Baldana,un loc al tacerii,al iubirii,al luminii.Un dor sfasietor de dulce cheama pelerini la Icoana Prea Curatei din aceasta cetate vie a credintei.
  Revederea cu Ea te schimba,nu mai esti acelasi, te urmareste poate toata viata indemnul simplu,profund al Maicutei:”Faceti ce spune El”!
  Parintele staret isi alege cu grija cuvintele cand vorbeste despre Icoana Maicii Domnului, ca sa nu alunge marele dar al acestei manastirii in care prin mijocirea Prea Curatei simti ca-L ai alaturi pe Hristos.
  Manastirea Baldana este o „Gradina a Maicii Domnului”,iar Parintele staret Vicentiu este parintele care cu ajutorul Luminatoarei Noastre poate face din orice ruina „o biserica vie”.

 44. Am intrat pe situl Manastirii Baldana si asa am ales ca trebuie sa ajungem si aici.Dumnezeu a ingaduit sa ajungem duminica acesta impreuna cu familia mea,sotul si cei doi copilasi.Parintele staret este un parinte bland,bun ascultator,iar sfanta manastire este un loc foarte frumos.Dumnezeu a ingaduit sa-l cunosc pe parintele staret care este un parinte ales ce isi lasa amprenta in cei cu care se intalneste.Dumnezeu sa va aiba in paza,parinte!

 45. M-am trezit intr-o dimineata cu nevoia de a merge la biserica.Pasii mei s-au oprit la manastirea Baldana.Clopotele bateau.Cred ca este cea mai frumoasa muzica bataia clopotelor.Printre salcii,petunii,trandafiri,sub un copac maret,strajer al sfintei manastiri, martor al istoriei ei cum aveam sa aflu,l-am zarit pe parintele staret ce le soptea plantelor sa cresca,sa se bucure de stralucirea si caldura lui Dumnezeu.M-am apropiat cu sfiala nedorind sa intrerup acest dialog.Parintele zambind, cu multa convingere mi-a spus ca puterea manastirii Baldana va sta in frumos,continuitate , in armonia florilor si a copacilor ce cresc in gradina ei,cat mai departe de ura.Cu binecuvantari am plecat ,dar cu un suflet incarcat de armonie.
  Voi reveni,la aceasta manastire.

 46. astazi, am poposit pentru cateva minute la sfanta manastire baldana. este un loc divin, superb, am gasit o liniste sufleteasca de nedescris, o pace interioara. nu am vorbit cu parintele, dar am sa revin cu alta ocazie, cu mare placere.icoanele de aici sunt vii, iti asculta toate dorintele si necazurile sfanta si prea curata fecioara maria si domnul nostru isus christos.dumnezeu sa ai binecuvanteze pe parintele de aici si pe toti slujitorii de aici. au o gradina superba, plina de trandafiri si este tare liniste aici.

 47. Cunoscandu-l pe Parintele staret Vicentiu ceva in interiorul tau se cutremura.Realizezi ca esti alaturi de un mare parinte,de un „urias”.
  Inconjurat de tineri,batrani,intelectuali ,oameni simpli,el il explica pe Dumnezeu si astfel multor oameni li se descopera „credinta”,singura avutie ce o putem lasa ca mostenire.Inveti nu doar sa ceri de la Dumnezeu ci si sa simti sa traiesti in Lumina Lui.Parintele te poate insoti pana in bratele larg deschise de Dumnezeu si te ajuta sa intelegi ca”Hristos este inima inimii tale”.

 48. sunt din buzau ,as dori sa stiu cind ma poate primi parintele?mai eczact ce program are prea sfintia sa.vvvreau sa ajung urgent,ajutatima.

 49. Am fost pentru prima data la manastirea Baldanu si am ramas impresionata de Parintele Vicentiu .Este inaintevazator ,mi-a dat o liniste in suflet are o lumina in ochi ca cei a lu-i Arsenie Boca . Parca iam vazut ochii lui Arsenie Boca. Domne iti multumesc ca am ajuns la Parintele Vicentiu. Simt nevoia sa merg din nou la dansul. Are har de la Dumnezeu.Il iubesc din suflet si am nevoie de sfaturile lui.

 50. De foarte multi ani i-mi doream nespus sa ajung la manastire ,totul pentru mine parea imposibil cu toate ca nu este o distanta mare intre mine si manasrire ,dar cred ca nu eram pregatita sa ajung acolo sau poate nu venise timpul sa fiu in acel loc. Intr-o buna zi cand veneam de la Bucuresti i-am spus persoanei cu care eram sa ne abatem putin din drum la manastire si a aceptat era spre seara ,am intrat in curtea manastiri si pasi mei urmau drumul spre intrarea in manastire ,cunosteam drumul de parca stiam acele locuri cu toate ca era prima data cand paseam in acea curte ,eram parca de acolo se intampla un lucru minunat era o minune . Am posit in biserica era goala nu era nimeni acolo pe masa langa icoana maici domnului ardea o candela era singura sursa de lumina acolo si totul parca stralucea ,in timp ce ma rugam la sfintele icoane ma simnteam aproape de DUMNEZEU simnteam ca eram in fata lui si el ma asculta in linistea aceea nu ticaia decat ceasul care parca masura timpul sima trecea un fior ciudat am plecat linistita cu gandul sa mai revin.Acest lucru l-am mai facut de cateva ori am fost si am vorbit cu dumnezeu asa i-mi place mie sa spun si simnt acest lucru,de fiecare data ma simnteam usoara,linistita si plecam cu speranta in sufletca dumnezeu este alaturi de mine si ma va ajuta sa trec peste greutatile mele .Intr-o zi cand eram tare incarcata am mers cu fiul meu din nou la manastire si am avut privilegiul si onoarea asa simnt eu sa pot vorbii cu parintele VICENTIU un om extraordinar un bun psiholog ,un om cu un suflet mare care prin vorba blajina si privirea care o simnteai ca trece prin tine ne-am linistit si eu si baiatul meu am plecat zambind,usori si parca uitasem de supararile noastre. Baiatul meu CATALIN-FLORIN de cate ori simnte nevoia de o vorba buna .o invurajare,de o imbarbatare parinreasca doreste sa ajunga acolo sa poata asculta un sfat sa auda o vorba buna se simnte si el despovarat de greutati cu toate ca anul acesta face 20 de ani a trecut alaturi de mine prin multe incercarii dar cu ajutorul lui dumnezeu mergem mai departe. cand fiul meu a avut un accident de masina pe 20 mai 2013 multumesc din nou lui dumnezeu pentru ca l-a iubit foarte mult si este bine .m-a rugat sa mergem in duminica urmatoare la manastire mi-a spus,,TE ROG DIN SUFLET HAI LA BALDANA VREAU SA-I MULTUMESC LUI DUMNEZEU CA TRAIESC SI SIMNT NEVOIA SA VORBESC CU PARINTELE VICENTIU” am ajuns acolo si dorinta lui sa indeplinit a stat de vorba cu dansul mult timp i-a dat binecuvantarea a vorbit si cu parintele DANIEL sunt niste oameni extraordinari in primul rand oameni care prin vorba blajina si energia pe care ti-o transmit te face sa ai mai mare incredere in DUMNEZEU sa-ti recapeti increderea in tinesi numai cu credinta rezolvam totul. Multumesc celor doi oameni minunati si abia astept sa trec din nou pragul acelei manastiri o adevarata oaza de liniste rupta parca dintr-un colt de rai .Doamne ajuta-ma pe mine si copilul meu arata-ne calea .linisteste-ne mintea si sufletul .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: