pr-serafim-rose-la-masa-de-lucru.jpg

Parintele Serafim a fost sursa de inspiratie pentru mii de oameni. A oferit unele din cele mai inspirate predici scrise vreodata in limba engleza. Povatuirea sa statornica era: „Invinuieste-te. Nu-ti cauta nicodata scuze. Daca trebuie, sau daca crezi ca trebuie, ingaduie o slabiciune, iar apoi asigura-te ca o recunosti ca fiind o slabiciune, si un pacat. Dar priveste-ti propriile greseli si nu-ti osandi fratele!”.
In ultima perioada a vietii sale, Parintele Serafim a insistat mai ales pe nevoia de atentie duhovniceasca [trezvie] in pregatirea luptelor ce vor veni. Se pare ca avea o constienta, o inainte-cunoastere, a vremurilor apocaliptice ce ne asteapta. Mesajul sau a fost transmis prin binecunoscuta fraza: „E mult mai tarziu decat iti inchipui”.
Din Scrisori de la Parintele Serafim Rose (Letters from Father Seraphim – Nikodemos, Richfield Springs, NY, 2001):
· Cerule! Ce se intampla cu oamenii? Cat de usor este tras cineva de la calea slujirii lui Dumnezeu in tot felul de factiuni, invidii si incercari de razbunare.
· Ma gandesc… la generatia in varsta care acum e aproape dusa si vreau sa-i plang pe tinerii stie-tot care nu au inteles nimic. Dar intelegerea vine numai printr-o suferinta adevarata si cat de multi pot face aceasta?
· Crestinii ortodocsi, inconjurati si innotand deja intr-o mare de filosofie si practica umanist-lumeasca, trebuie sa faca tot ceea ce este posibil ca sa-si faureasca propriile insule, in aceasta mare de ganduri si practici indreptate catre Dumnezeu, apartinand lumii celeilalte.
· Incearca sa tii minte ca intreaga lucrare crestina este locala- aici si acum intre mine, Dumnezeu si cel de langa mine.
· Ai un carnetel in care sa notezi citate din Sfintii Parinti, in timpul lecturilor tale? Ai intotdeauna o carte a Sfintilor Parinti pe care sa o citesti si la care sa te poti intoarce intr-un moment de tristete? Incepe acum – este esential!
· In aceste vremuri, cineva nu poate fi crestin cu jumatate de inima, ci fie in intregime, fie deloc.
Ierodiaconul Macarie Ivanovo, Rusia
Aparut in Pravda.ru, 27 septembrie 2002
Anunțuri